Куче за трюфели

Трюфелите са най-ценните и скъпи гъби, и виреят на много малко места в света.
Те растат под земята и за да ги намерите трябва да имате обучено куче. Качествата на кучето са точно толкова важни, колкото и качествата на трюфело-търсачите.
За да намира трюфели, едно куче трябва да бъде обучавано в продължение на поне 6 месеца от специалисти и за самото обучаване се изразходват на 2 килограма от скъпите гъби..
Освен, че се ползва захранка с трюфели, добре е когато кучето е от една от няколкото специализирани в търсенето на трюфели породи кучета.
Още един плюс за едно добре търсещо куче, е това то да е родено от куче, което през майчиството е захранвано с трюфели, така кучето усеща миризмата на трюфели още в майчиното мляко и тази миризма се запечатва в паметта му като скъпоценна.
Най-подходящите за търсене на трюфели породи кучета са малките на размери, ловджийски кучета с нисък нос.

Едно правилно обучено куче за търсене на трюфели – освен, че намира трюфела и ви показва къде точно е той, го изравя и чак тогава вдига глава. А най-добре обучените, но това е изключителна рядкост, го взимат в устата си и го донасят на стопанина. Да, звучи невероятно, но така правят кучетата, обучени от истински специалисти в сферата.  Такива кучета струват между 4 и 8 хиляди евро. Цената изглежда висока, но като се замислите, че още с първите 2-3 килограма намерени трюфели, кучето вече е на печалба, ясно ви е, че не е лоша инвестиция.

Цената на такова куче е между 750 евро и 1500 евро, в зависимост от способностите или нивото му на обучение. Изключително важно е да купите куче, което е обучено за всички видове трюфели и работи на терен. Задължително е да тествате способностите му да намира заровени трюфели.