Бял трюфел Tuber magnatum pico

Най-ценният трюфел в света е Tuber Magnatum Pico. Той е най-редкият, най-трудният за откриване и се търгува на впечатляващо високи цени за килограм от порядъка на 5000EUR.

Наличен е в България само през зимните месеци, плододава на по-голяма дълбочина от летните видове трюфели и се намира в изключително малки количества.

Цената е в зависимост от качеството, като и той, както летните трюфели, се дели на няколко фракции, които условно се категоризират така:

  1. Първо качество с големина над 20 гр.
  2. Второ качество  – с големина под 20 гр. 
  3. Трето качество (малки счупени парченца)                                  

 Снимки Tuber Magnatum Pico                                                                                        

 20161030-1001

 20161028-998                                                

Ароматът е изключително наситен и силен.

20161030-999

За улеснение на ловците на трюфели сме приготвили специална паста с бял трюфел за обучение на кучета. С тази паста могат да се обучават кучета за търсене на бял трюфел. Макар и обучено за търсене на летни трюфели, за да започне да намира и Tuber Magnatum Pico, на кучето му е необходимо допълнително обучение и тренировки, защото Tuber Magnatum Pico е с много по-различен аромат от този на летните трюфели. Пастата с аромат на Tuber Magnatum Pico също е в много ограничени количества. Естествно, възможно е кучето да се обучава с истински трюфели, вместо паста, но това е изключително скъпо и вероятно не се практикува в наши дни.